HOME INFO FOTO'S VIDEO PUBLICATIES REAGEER

De Vlaardinger Voorpagina 05-02-2012

=============================================================================

Cesar Zuiderwijk: Trommelfruit & een kikker die fluit!

(De Vlaardinger)
vrijdag 13 januari optreden in Stadsgehoorzaal


We aten een broodje bij een oriëntaals uitziende man in Den Haag. Het was vrijdag 16 december, net na het middaguur en de stad was vochtig en koud. Er kwamen twee blikjes Coca Cola naast de Tja Sieuw op het kleine rode mica tafeltje. En extra uitjes. Want een beetje pit kan nooit kwaad. Zeker niet tijdens een interview.
Wie denkt dat ‘ie na eerdere solovoorstellingen (‘Slagdroom’ en ‘Drumbonen & Kaneelstokken’) alle solofratsen van Golden Earring drummer en parttime ZZP’er Cesar Zuiderwijk wel heeft gezien en gehoord … mooi mis. Want met Trommelfruit is het niet enkel een kwestie van bijlerend gezond verstand. Maar ook van veel lachen. En omdat lachen, net als onbestaande Trommelfruit, ook gezond is, ligt de kans op een cabareteske hypervitaminose ernstig op de loer. U bent gewaarschuwd.

Het met fruitfoto’s beklede drumstel is van familiaire komaf. Want de illustratieve prenten zijn bibberend gemaakt in de vrieskelders van de familie Verhoek; groentehandel, vader van ADO spelers Wesley en John en achterfamilie van Cesar. De drummer bevroren. Het drumstel gered.

In Trommelfruit legt Cesar Zuiderwijk de nadruk op de vier ledematen. En dat we daar meer mee kunnen, dan gedacht. Handige tips om RSI knuistjes te voorkomen en de simpelheid van het ook op hoogbejaarde leeftijd nog lekker leren drummen. Het nummer Boemtsjakkatsjakka is van eigen hand en stuurt uiteindelijk alle gasten vrolijk drummend en dromend het theater uit. Glimlachend frivool hakkend met verse, opblaasbare (!) drumsticks. Een gig uit China en voor € 1,- te koop.

“Ik probeer mensen uit te leggen dat de aloude mare van het links of rechts zijn, simpel af te leren valt. Dat je net zo goed taken aan je ‘foute’ hand kunt overlaten. En voor je voeten geldt dat net zo.” Cesar Zuiderwijk oreert met twinkelende ogen.

We zitten inmiddels bij van Kleef Distilleerderij op de Lange Beestenmarkt. Alice in Wonderland voor veelal mannen op leeftijd. Als we net zitten komt een clubje van een mannetje of 13 verwachtingsvol binnen gemarcheerd. “Krijgt nou wat!” Klinkt het luid uit de verbaasde mond van een met ellenlange snor, waar zelfbenoemd wijngod Ilja Gort de zongerijpte baret in eerbied voor zou afzetten, gezegende en duidelijk Haagse representant: “Daar hebbie de bestuh drummer van Nederland! Cesar Zuiderwijk! Hé jongus, daar ken je toch nie zomaar an voorbij lopuh!”

We zakken af naar de kelder voor een tikkie rust. Schouderhoog en bukken verplicht. Met een sfeer als van het startjaar 1842. Maar dit terzijde. Cesar Zuiderwijk is nog lang niet uitgekauwd. Dat is duidelijk. Even filosofeert hij over onbegrepen drummers, die onhoorbaar melodieën in het hoofd meedragen. “Zonder die lijn heb je geen idee wat ik bedoel.” Ter illustratie trommelt hij wat op tafel. Pas als hij mee neuriet bemerk ik pas het Wilhelmus. “Allemaal kleine dingetjes die ik ga uitleggen. Verder veel verhalen uit de oude doos. Vanaf het augurkenblik en René and the Alligators tot aan de Golden Earring gesproken hilariteit en ongekende ‘nieuwsfeiten’ met historische waarde. En op het einde speelt iedereen een 4/4 maat. Geloof me maar.”

Een nazomerzondagmiddag met Jasper van ’t Hof, die voor beide muzikanten nieuwe inzichten verschafte. “Ik leerde die dag idiote maatsoorten als 7/8 of 11/8 en hij was dolgelukkig met de ontdekking van de vierkwartsmaat. Beiden stapten we spelend in een andere wereld. Een nieuwe muzikale dimensie. Dat soort inwendige verrassingen, er zit meer in een mens dan ‘ie denkt, ga ik met het publiek uitpakken. Een beetje Heavy Metal, wat reggae en de shuffle van Radar Love. En dan …!”

En dan het paramedische hoekje met een ‘voorkomen is beter dan genezen’ factor. Door je andere helft in te schakelen voorkom je overbelasting. Speel eens met je linkerhand met je muis (van je pc). Even is het stil. Daarna is het wel duidelijk … Zonder natte wangen verlaat je de Stadsgehoorzaal niet.

Oh ja! De titel; Trommelfruit & een kikker die fluit! Daar moet de slagvaste gastheer zelf maar naar vragen. Tenminste, als een boeiend verhaal op de wensenlijst staat. Licht erotisch en voor het goede doel!

Wat je moet weten!
Cesar Zuiderwijk
Trommelfruit
Vrijdag 13 januari
Prijs: € 20,- of € 17,50 (als vriend)
Aanvang: 20.30 uur
NOOT: Inclusief gratis workshop van 18.30 tot 19.30 uur (Graag reserveren!)

Stadsgehoorzaal (Kleine zaal)
Schiedamseweg 51
Telefoon: 010-434 05 00
Email: info@stadsgehoorzaal.nl
Website: www.stadsgehoorzaal.nl

Het broodje geschiedenis. Relaxed drijvend op een bedje van diverse soorten jenever; Ouwe Jonge van Van Kleef. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Auteur: Peter Joore (Tekst), Sebastiaan Westerweel (Fotografie)
Gepubliceerd: 09-01-2012

=============================================================================

 

Drumstokken en Kaneelstokken DVD
***


16:9
2.0
95 min.Source Media

Muziektheater

Komisch talent mag Cesar Zuiderwijk zeker niet ontzegd worden. Drumbonen en Kaneelstokken is zijn derde theatershow en handelt over de zegeningen van het drummer zijn, te berde gebracht met een gezond Haags gevoel voor humor. Voorzien van een kloek drumstel en wat losse trommels - en heel aardig ondersteund door bij vlagen hilarische sketches op een groot scherm - filosofeert Cesar over zijn muzikale verleden. Hij laat zijn grote invloeden de revue passeren en twijfelt met glimmende oogjes of vroegere buurman Tinus eigenlijk drummer van de Earring had moeten zijn. Want hij pikte diens baantje bij René & The Alligators in waarmee het allemaal begon. Men meldde zich aan de voordeur van de portiekwoning met de vraag of het waar was dat er een drummer in het pand huisde. "Jazeker", antwoordde de gretige jonge Cesar die op dat moment nauwelijks meer kon dan op augurkenblikken trommelen. Laat hij die avond nou voor het eerst van z'n leven achter een complete kit hebben gezeten.

In een fragment dat bij de montage is afgevallen en daarom bij de extra's is gevoegd, fantaseert hij hierop vrolijk verder. Hij ging destijds mee omdat Tinus aan de dunne was door het eten van te veel augurken en daarom niet zo snel open kon doen! In de voorstelling komt deze 'Tinus' (Cesar met een woeste pruik op z'n hoofd) later dan ook zijn gram halen.

Aldus werkt de Earring-drummer zich met verve door anderhalf uur praten, drummen en allerhande anekdotes en filmpjes heen, waarin hij o.as. als de psychiater in de clip van When the lady Smiles optreedt. Af en toe komt hij wat gehaast over en is de spanningsboog even weg, wellicht vanwege zenuwen omdat er opnames gemaakt werden, maar ik heb me zeer vermaakt met zijn strapatsen. En over het drumstel springen lijkt hij nog steeds te kunnen.

Extra's: features en bloopers

Jaap van Eik

=============================================================================

Cesar Zuiderwijk speelt Trommelfruit
Schets van een theatervoorstelling

gepubliceerd op: 16-12-2011 21:12 | Amstelveen | NL | bron: Slagwerkkrant
Auteur: Erk Willemsen
© 2011 Slagwerkwereld.com. Auteursrecht- en databankenrecht voorbehoud.

Bij zijn derde theatervoorstelling 'Trommelfruit' zit Cesar Zuiderwijk meer ontspannen in zijn one man show-personage dan ooit. Bijna achteloos kondigt hij bij aanvang aan dat er in de tryouts van alles fout ging, en dat hij het programma voor vanavond helemaal heeft omgegooid. Als dat waar is, zat het verdomd goed in elkaar.

In de voorstelling Trommelfruit schakelt Cesar Zuiderwijk moeiteloos over van een gezellig praatje naar een overweldigende drumsolo, waarin deze keer vooral het dubbele-bassdrumwerk opvalt. Hoogtepunt: met de rug naar het drumstel toe de grote trom bespelen die achter het drumstel opgesteld staat, terwijl hij met z'n hakken dubbele bassdrum speelt... Gaat dat zien, zou ik zeggen!

Little B van Shadows-drummer Brian Bennett en Radar Love zijn de drumhits die als een rode draad door de voorstelling lopen, waarbij het publiek de Cesar-klassieker meespeelt met opblaasbare drumstokken.

De woordgrappen zijn niet van de lucht: internette, tweetenette, drietenette internette slaat in als een bom als hedendaagse manier van tellen en de 'puur gelul'-gedichtjes zijn stuk voor stuk amusant.

Ook speelt Cesar het nummer Dope Runner van de cd die Golden Earring begin 2012 zal uitbrengen. Hij doet dat 'lekker zoals hij het zelf wil' en niet 'zoals het toevallig op de plaat is vastgelegd'. En als Barry Hay zich dan rotschrikt omdat het even anders klinkt dan op cd? Middelvinger in de lucht.

Voor wie de voorstelling in 2012 nog gaat zien, zullen we hier niet meer verklappen. Veel fruitig drumwerk en fruitige humor staat je te wachten, zullen we maar zeggen. En als je de quiz wint, krijg je een jaarabonnement Slagwerkkrant cadeau!

(Voorstelling gezien in Schouwburg Amstelveen, 18 november 2011)